What to do when you do not know how combine the right wine with a specific dish that you decided to server at a dinner party? I basically follow a very simple rule that I learned with my grandmother, Suzana, a chef. If you are going to eat red meat, go with a red wine, white meat, white wine. I know that there are millions of types of wine out there, dry wine, sweet, full-bodied, but if you stick to this little rule, your chances of making a mistake will decrease.
Lighter dishes call for a white wine, such as dishes with fish; desserts call for a sweet wine or a sparkling one, and so on, but of course every rule has an exception, for the wine should never outweigh the flavor of the dish. For example, a cod dish goes well with a red wine and it definitely goes very well with a Portuguese wine, as many wines usually go well with a dish from a specific region of origin.
For those that do not understand anything about wine and really does not have the patience to make such decision, always remember that sparkling wines go well with everything. It is worth trying out different wines if you have the oppotunity. If you go to a wine tasting, you might just leave there with good tips as to what dishes to serve with your favorite wine.
For those that would like more information or want information about upcoming events, it is worth visiting these websites, Sommeliers of the state of São Paulo http://www.abs-sp.com.br/ or United States Sommeliers Association http://www.ussommelier.com/.
And now why not enjoy a good wine? In moderation of course! :)
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O que fazer quando não se sabe qual vinho tomar para combinar com o prato que você escolheu para servir num jantar, por exemplo?? Eu uso uma regra bem simples que aprendi com a minha avó Suzana, chef de cozinha. Se você vai servir carne vermelha, sirva vinho tinto; carne branca, vinho branco. Eu sei que há milhões de vinhos por aí, vinho seco, doce, mais encorpado… mas se você seguir essa regrinha, suas chances de cometer um erro diminuem.
Pratos mais levem, pedem vinho branco, como o peixe; sobremesas pedem vinho doce ou espumante, e assim por diante… mas é claro que pra toda regra há um exceção pois o vinho nunca deve sobrepor o sabor do prato. Por exemplo, um bacalhau vai bem com vinho tinto, além de combinar muito com vinho português pois a maioria dos vinhos combinam com os pratos da região de origem.
E pra quem não entende nada de vinho e está sem paciência para escolher, lembre-se que os espumantes vão bem com tudo. Vale a pena experimentar de tudo um pouco e se você tiver oportunidade, participe de uma degustação de vinhos, você pode sair de lá com boas dicas do que servir com o seu vinho preferido.
Para aqueles que querem mais informações ou querem informações sobre os próximos eventos, vale a pena visitar o site de Sommeliers do Estado de São Paulo ou o site da Associação de Sommeliers dos Estados Unidos, http://www.abs-sp.com.br ou o site http://www.ussommelier.com/.
E agora, por que não degustar um bom vinho? Com moderação, claro! :)
Teu tio vai amar essa materia, rs...
ReplyDeleteDepois me fala se ele gostou da materia, beijo!!! Dada
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