Friday, June 22, 2012

Crème Brûlée





Now it is official, my favorite dessert is Crème Brûlée!!!! If I look through a menu at a restaurant that serves this wonderful dessert, I eat my my lunch or dinner thinking about dessert.  The last time I had it was at the Brazilian Steakhouse Chima and of course I had to share the recipe with all of you!!!!

You will need:

5 egg yolks
300 ml of table cream or heavy cream
1 teaspoon of vanilla extract
150 ml of milk
1/3 cup of sugar
sugar to caramelize (as much as needed)
powdered sugar to decorate
Directions:

Preheat the oven to  350°F.
Beat egg yolks and sugar in a mixing bowl at high speed for 6 minutes.

Once you stop beating, add the cream, milk and vanilla extract to the bowl, mix everything with a spoon until it all becomes creamy.  Reserve.

Boil water (4-5 cups) in a pan to place in a large cake or roasting pan.

Pour the cream into ramekins and place them into a large cake pan or roasting pan.  Pour enough hot water into the pan to come halfway up to the sides of the ramekins.  Bake for about 40 minutes, until the creme brulee is firm.

Remove the ramekins from the large cake pan or roasting pan and refrigerate for at least 5 hours.

When serving, spread sugar evenly on top of the creme brulee and caramelize the sugar using a torch.  In case you do not have a torch, you can warm up the back of a spoon on the stove, then making circular movements, caramelize the sugar by touching the the warm spoon on the sugar(you will probably need to warm the spoon one more time).  Bon appétit bien sûr !! Dani ;)

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Agora é oficial, a minha sobremesa favorita é o Crème Brûlée!!! Se eu passar o olho no cardápio e ver que o restaurante serve essa maravilha, eu almoço ou janto já pensando na sobremesa! Da última vez, eu provei essa delícia na churrascaria brasileira Chima e é claro que eu precisava compartilhar essa receita com vocês!!

Você vai precisar:
5 gemas
300 ml de creme de leite fresco
1 colher (chá) de essência de baunilha
150 ml de leite
1/3 xícara de chá de açúcar
açúcar para caramelizar (o quanto precisar)
açúcar refinado para decorar

Como fazer:
Pré aqueça o forno (350°F).

Coloque as gemas e o açúcar em uma tigela (de batedeira) e bata em velocidade alta por 6 minutos.


Desligue a batedeira e na tigela adicione o creme de leite, o leite e a essência de baunilha e misture tudo com uma colher até formar um creme homogêneo. Reserve.

Ferva água para o banho-maria, o quanto baste para encher a assadeira até a metade.

 
Usando uma peneira, divida o creme em tigelinhas pequenas (ramequins) e coloque-as em uma assadeira retangular. Coloque a água fervida e ainda quente dentro da assadeira, para cozinhar o creme em banho-maria (coloque água até a metade das tigelinhas - na altura do creme) e deixe no forno por 40 minutos (até que estejam firmes ao toque, como pudim).

Retire a assadeira do forno e as tigelinhas do banho-maria e deixe esfriar. Leve à geladeira por, no mínimo, 5 horas.

Na hora de servir, cubra toda a superfície do creme com açúcar e caramelize com um maçarico culinário. Caso você não tenha, você pode esquentar bem as costas de uma colher de sopa na chama do fogão  e depois, fazendo movimentos circulares, caramelize o açúcar encostando a colher sobre o açúcar (provavelmente você vai precisar esquentar a colher mais de uma vez). Bon appétit bien sûr !! Dani ;)

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